Nemocných na jihu Čech přibývá

Počet pacientů s akutními respiračními infekcemi na jihu Čech nadále stoupá. Momentálně je 871 případů na 100 tisíc obyvatel, což je o více než 13 procent více než před týdnem. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

Nástup sezóny akutních respiračních infekcí a chřipek očekávají jihočeští hygienici v řádu týdnů, v listopadu se obvykle nemocnost v kraji dostává k hranici tisíce a nad 1000 případů na 100 tisíc obyvatel a před vánočními prázdninami dosahuje sezona prvního epidemického vrcholu. Nejvíce nemocných je stále mezi dětmi do pěti let. Naopak nejméně pacientů je mezi seniory nad 65 let. Především období října a listopadu je podle odborníků optimální pro očkování proti sezónní chřipce. To je důležité hlavně pro lidi s chronickým onemocněním a osoby nad 50 let. Hygienici v minulém týdnu registrovali také dalších 41 případů černého kašle. Od začátku roku jich je v kraji už celkem 2978. Nejvíce případů je letos mezi středoškoláky.

 

Autor: Lucie Mašková

Související články

Soud zamítl stížnost na neplatnost voleb

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost výsledků krajských voleb na jihu Čech. Nic tak už nebrání ustavující schůzi zastupitelstva, která je v plánu 24. října. Médiím to řekl ředitel Krajského úřadu Lukáš Glaser.