Energetici na Temelíně používají ke kontrole technické vody novou metodu

Energetici na jaderné elektrárně Temelín zkontrolovali 700 metrů potrubí, a to za plného provozu. Umožnila jim to nová metoda, kdy na potrubí připevní senzory a sledují šíření elektromagnetických vln skrz kovové stěny. Uvedl to mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Případná změna směru šíření vln při kontrole pak může ukázat na poruchy uvnitř nebo na povrchu materiálu. Tuto metodu energetici používají prvním rokem a během své nedávné mise na elektrárně ji ocenili i odborníci z Mezinárodní agentury pro atomovou energii. Kontrolované potrubí je dlouhé celkem devět kilometrů a novou metodu budou pracovníci využívat pouze na vybraných úsecích.

Autor: Petr Studenovský

Související články

Nemocných na jihu Čech přibývá

Počet pacientů s akutními respiračními infekcemi na jihu Čech nadále stoupá. Momentálně je 871 případů na 100 tisíc obyvatel, což je o více než 13 procent více než před týdnem. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

Soud zamítl stížnost na neplatnost voleb

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost výsledků krajských voleb na jihu Čech. Nic tak už nebrání ustavující schůzi zastupitelstva, která je v plánu 24. října. Médiím to řekl ředitel Krajského úřadu Lukáš Glaser.