Škody po povodních se zatím vyšplhaly na 359 milionů korun

359 milionů korun. To jsou škody, které způsobily zářijové povodně na Jihu Čech. Největší podíl připadá na obce a konečná částka se může ještě mírně zvednout.

Desítky obcí a další subjekty, jako je Jihočeský kraj, ŘSD nebo Rybářství Třeboň, sčítají škody z povodní. Zatím se přihlásily s celkovou sumou 359 milionů korun. Voda poničila domy například v Benešově nad Černou, v Plavu nebo v obci Lužnice. Řeky na mnoha místech překročily nejvyšší povodňové stupně. Škody zatím oznámilo 98 obcí v hodnotě 240 milionů korun. Je ale možné, že se přihlásí ještě další poškození. Jihočeský kraj uvolní těmto obcím přibližně 30 milionů korun, bude záležet na aktuálním vývoji.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Nemocných na jihu Čech přibývá

Počet pacientů s akutními respiračními infekcemi na jihu Čech nadále stoupá. Momentálně je 871 případů na 100 tisíc obyvatel, což je o více než 13 procent více než před týdnem. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeských hygieniků.

Soud zamítl stížnost na neplatnost voleb

Českobudějovický soud zamítl návrh na neplatnost výsledků krajských voleb na jihu Čech. Nic tak už nebrání ustavující schůzi zastupitelstva, která je v plánu 24. října. Médiím to řekl ředitel Krajského úřadu Lukáš Glaser.