Začíná soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY
Soutěž CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY probíhá letos už posedmnácté. I tentokrát jí organizuje Regionální agrární komora za podpory Jihočeského kraje.
„Výrobci potravin z Jihočeského kraje mohou přihlásit maximálně deset produktů. Podmínkou je, aby byly potraviny vyrobeny na území Jihočeského kraje. Nejlepší je z maximálního podílu jihočeských surovin,“ udává Hana Šťastná, ředitelka Regionální agrární komory Jihočeského kraje.
30. března pak proběhne komisní hodnocení produktů splňujících soutěžní podmínky. Posuzovat se bude nejen vůně a chuť, ale například i obal nebo originální název.
„Budou bodovat jednak z hlediska senzorických vlastností, ale prioritní body dostanou také produkty, které mají například nějakou vazbu na tradici nebo naopak oplývají nějakou inovací,“ říká nám Hana Šťastná.
V průběhu dosavadních šestnácti ročníků prošlo soutěží téměř 2200 výrobků. Značka CHUTNÁ HEZKY. JIHOČESKY byla zatím udělena 487 produktům.
„Snažíme se oceněné produkty dostat nejen do malých kamenných obchodů s lokálními potravinami, ale pomáháme úspěšné potravináře vzdělávat, například v oblasti legislativy nebo marketingu. Nabízíme jim různé druhy medializace, pořizujeme profi fotografie vítězných produktů. Snažíme se co nejvíce zkracovat cestu kvalitních jihočeských potravin ke spotřebitelům, například prostřednictvím E-tržiště ve spolupráci s Jihočeským krajem,“ upřesňuje Hana Šťastná.
Výrobci regionálních potravin se mohou do soutěže přihlásit do 19. března. Vyhlašování výsledků proběhne 12. května na potravinářském veletrhu CZECH FOOD EXPO na českobudějovickém Výstavišti.