Největší kašna v republice je připravena na letní sezónu

V Českých Budějovicích vrcholí přípravy na letní sezónu. Vodohospodáři provedli ve městě pravidelnou údržbu kašen a pítek. Poslední přišla na řadu Samsonova kašna na náměstí Přemysla Otakara II.

Čištění vodních prvků probíhá v krajském městě dvakrát do roka. Teď zaměstnanci vodohospodářské firmy připravili všechny kašny a pítka na letní sezónu. „Máme jedenáct kašen na starosti, proto přišla na řadu naposledy jako takový zlatý hřeb. Máme kašny v parku Na sadech, máme moderní vodní prvky na Lannově třídě, o ty všechny se staráme. Také je moc hezká kašna v parku Háječek,“ říká Lenka Zimmelová, mluvčí vodohospodářské společnosti.

Třista let stará Samsonova kašna je největší v republice a její údržba není nic jednoduchého. „Potřebujeme vyčistit ty řasy z těch zdí a podlahy a na to potřebujeme větší tlak,“ popsal práci Zdeněk Slivka – zaměstnanec vodohospodářské společnosti. Vodohospodáři během pravidelného čištění nacházejí nejrůznější kuriozity, letos to byla například dětská autíčka. „Většinou se nenajdou žádné větší předměty, které by měly větší hodnotu. Někdy se dokonce stává, že si je tady lidé vyzvednou, když vědí o tom, že se bude kašna čistit. Většinu předmětů voda tak znehodnotí, že jsou na likvidaci,“ dodala Lenka Zimmelová.

Čištění této památky zabere několik dní. „Skutečně od toho vypuštění té Samsonovy kašny po úklid toho bazénu, kontroly světel, vyjmutí recirkulačního zařízení, které zabraňuje zamrzání vody v zimní sezóně, tak to trvá skutečně ty tři dny,“ potvrdila Zimmelová. Kašna na náměstí Přemysla Otakara II. bude opět napuštěná ve středu 27. dubna.

Novinkou jsou letos destičky s nápisem pitná voda, které najdou lidé na pítkách ve městě. Místní ani návštěvníci většinou nevěděli, že se na ulici mohou bez obav občerstvit. Nápisy zároveň odkazují na tradici výroby keramiky na Českobudějovicku.

Autor: Eliška Piskačová

Související články

Cvičení Ample Strike 2024

Od 2. až do 20. září probíhá mezinárodní cvičení Ample Strike 2024, kterého se kromě Armády ČR účastní i armády z celého světa. Cvičit bude na 500 vojáků, z toho přibližně 200 zahraničních.